7 Eylül 2015 Pazartesi

"Eğitici" de Olsa Çizgi Film İzlettirmek

   Televizyon şu hepimizin evinde olan hatta bazı evlerde mutfak dahil tüm odalarda olan,bağımlılık yapan kara kutu hani.. Çocuğu olduktan sonra tv evden çıkarıp atan da var,çocuk uyanıkken açmıyoruz diyen de,sadece yararlı ve eğitici yapımları izliyor diyen de.
Eğitici olan çizgi film değil ailedir.Bu bizlerin kendi suçluluğumuzu örtme çabamız gibi geliyor.(0-3yaş arası saatlerce ekrana maruz bırakılan çocuklar için)"Biraz tv baksın da ben de bir dinleneyim" birçok annenin aklından geçmiyor değil.
  Çocukların televizyon seyredip/seyretmemesi fazlasıyla tartışmaya açık bir konu.Hiç "ekransız" yapabilenler(tebrik edilesisiniz) ve "benim kontrolümde günde 1 saatçik izliyor" diyenler var.Oooo unutmadan birde sabah kalkar kalkmaz televizyonu açıp,yatana kadar kapatmayanlar var.Televizyona "çocuk bakıcısı" muamelesi yapmanın hoşgörülecek hiçbir yanı yok!!! 
   Biz "çok bilmiş,okuyan,bilinçli ebeveynler" ise arada az da olsa "eğitici" diye çocuklarımıza çizgi film izletirken aslında hata yapıyormuşuz.Yapılan araştırmalar "eğitici sanılan" çizgi filmlerin,ilişkisel (umursamama,küsme,kapris..) ve sözel şiddette (hakaret,lakap takma,küçümseme..) artışa sebep olduğunu göstermiş.Üşenmedim sayfalarca yazı okudum bir haftadır.Kendimi bile dizi bağımlılığımı gözden geçirirken buldum."HMYM" dizisi çıktığından berı, yabancı dizilerim her sene üçer beşer eklenerek artmıştı.Türk yapımları gibi saatlerce sürmüyorlar hemde daha kaliteliler.Ve evet bayılıyorum:) Aaaa birde ben pixar hayranıyımdır ve oğlum accık daha büyüsünde sinemaya gidelim diye can atıyorum yalan değil.Sinema benim gözümde farklı bir yerde.
Neyse işte çocuklar tv de izlediklerini mantık süzgecinden geçiremiyor ve öğrenmesini istemediğiniz şeyleride çabucak kapıveriyorlar.
  Çocukların ekran ile tanışma ve çizgi film izleme yaşı mümkün olduğunca geciktirilmelidir.Hem çizgi filmlerde iyi davranışları öğretmek için önce olaylar kötü olanla başlıyor ki bu bölümler genelde daha uzun sürüyor ve sonunda tatlıya bağlanıyor.Fakat okul öncesi çocuklar detayları birbirine bağlayamadığından, ilk gördüğü kötü davranışı örnek alıyor.Olayların nasıl çözüldüğünü anlayamadıkları düşünüldüğünde bu normal tabi.Arkadaşına kötü davranıp,lakap takma,dalga geçme,paylaşmama,doktordan korkma,karanlıktan korkma ve sonra bunların yanlış olduğunu gösterip,doğru davranışları gösterme ile son buluyorlar.Çocuğunuz ise en çok hangi bölümden etkileniyor dersiniz?
 
Yan Etkiler; 
• Göz bozukluğu,kemik-kas yapısı bozulması (izleme şeklinden)
• Uyku düzensizlikleri
• Konsantransyon bozuklukları
• Kendi oyun kurma vakitlerinin azalması
• Hiperaktiveyi arttırdığı gerçeği
• Tv yi kullanıp karşısında yemek yeme,yeme bozukluğu (en sık rastlanılan buymuş!)
• Tek taraflı ilişkiden dolayı konuşma geçliği
• Kıskançlık,şiddet,dalga geçme,küsme,paylaşmamayı öğretme
• Karanlık/doktor/diş hekimi/saç kestirme/hayvan korkusunu öğretme (amaçları bu olmasada)
• Sosyalleşme ve arkadaşlık kurmada zorluk
• Hayal dünyasında yaşama,çizgi karakterlere özenme
• Hayran olunan çizgi karakterin yer aldığı zararlı hazır gıdalara özendirme.Cips,meyve suyu,sakız,dondurma,gofret,meyveli yoğurt paketlerindeki reklamlar gibi..
• Gereksiz tüketime özendirme.Karakterlerin bebekleri,masaları,defterleri,boyları,sulukları gibi.. ( bu dertten çoğumuzun başında var)

Olumlu Etkileri;
• Çocuğun dil edinimi sürecine olumlu etki,yeni kelimeler öğrenme (bunun için çocuğunuz ile sürekli konuşup,kitapta okuyabilirsiniz..)
• Yeni nesne/hayvan ve sebze isimlerini öğrenme ile dilsel beceri gelişimi
• Aile/doğa sevgisi aşılama 
• İyi hazırlanmış olanlarda olumlu davranışlar kazanmaya yardımcı olma 

Tv izleme süresi,içeriği,izleme sıklığı ve çocuğun yaşı ise en önemli kriterler.

Herşey ortada seçim bizlerin..Bir iki iyi şey için tüm olumsuzlukları yok sayma kararıda bizim elimizde yada toptan ortadan kaldırmakta..
Herşey bir yana konuşkan ve üretken çocuklar için tv ye gerek yok.Bunlar en başta ailenin görevi! Tv aşırı bir uyaran olduğu için sinir ve huysuzlukta yapıyor.Ayrıca 0-3 yaş arasındaki çocukların "keşif zamanı" dan da çalıyor.
  Biz ekran konusunda napıyoruz derseniz "ekransızlık" olayı geçen ay bitti.Kontrollü izleme var ama çizgi film falan değil.Bu daha mı iyi/kötü tartışılır.
Gezmeye gittiğimiz birkaç evde gördüğü pepee (bunla ilgili dertliyim yazıcam rahatlıcam),buz devri ilk önce ilgisini çekti ama hemen arkadaşlarıyla oynamaya çalıştı.Gerçi çoğu çocuk ekrana kilitlenip kaldı ya neyse.. Biz günde 15-20 dk kadar,çocuklar için hazırlanmış müzik videolarını izlemeye başladık ve çok seviyor.Beraber danslarını taklit ediyoruz.Ama kapatılması gerektiği zamanı ve kuralları biliyor! Bu konuda sınır koyabilmek çok önemli.Aslında hiç izlemese daha iyi ama kurallara uyduğu sürece şuan izleyebilir.Dediğim gibi ekranı bakıcı olarak gördüğünüz ve denetimsiz şekilde karşısında yalnız bıraktığınız da hata yapıyorsunuz.Oysa sınırlı zamanlarda ve kontrolünüzdeki şeyleri izlediğinde (reklamsız) faydası bile dokunabiliyormuş.Yalnız aksinide söyleyen araştırmalar var.Karar yine annelerin,hepimiz çocuğumuz için doğru olanı,yaşantılarımıza göre seçiyoruz.Zaten yaşları büyüdükçe vakit geçirmek kolaylaşıyor,yapılabilecek aktiviteler çeşitleniyor ve daha rahat dışarda vakit geçirilebiliyor.Bu sebepten tv şuan benim için bir tehlike değil..umarım düşündüğüm gibi de olur..





  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder