11 Şubat 2015 Çarşamba

Duyusal Oyun Aktiviteleri

  Son zamanlarda ülkemizde popüler olan duyusal oyun/duyusal masalar alında abd ve başka ülkelerde uzun zamandır yapılıyor.Montessori uzantılı,çocukların algılarını geliştirme amaçlı etkinlik ve oyunlardan oluşuyor.
  Duyusal masalarda bulunan farklı kumaşlar,pütürlü yüzeyler,jeller,renkli objeler çocuklardaki keşfetme duygusunu harekete geçiriyor.Çocuklar oyunları oynarken bilişsel,duygusal ve fiziksel alanlarda gelişiyorlar.Dokunma,tat alma,koku alma,duyma ve görme duyuları  nı harekete geçiren duyusal oyunlar aynı zamanda ılık,sıcak,soğuk gibi kavramlarıda öğrenmelerini sağlıyor.
  Duyusal masalarda neler yapabiliriz derseniz örnek vereyim.
• Koku Duyu Masası; lavanta,gül suyu,kahve,tarçın,kolonya,kekik,nane,kokulu taş,mum,gargara suyu.Bunları kavanozlara koyup açıp,koklatıp kapatabilirsiniz.Dikkatli olmalı ve sürekli yanında bulunmalısınız.
• Duyma Duyu Masası; müzik aletleri ile tanıştırabilirsiniz.ziller koyabilir yada havanla oynamasını sağlayabilirsiniz.Çeşitli kapların içine pirinç,mercimek,nohut koyup,sallayıp sesini dinletebilirsiniz.Kutu kola içine pirinç koyup deneyin çok hoş ses çıkartıyor:)
• Tat Alma Duyu Masası; limon,yoğurt,nane,tarçın,ananas..
• Dokunma Duyu Masası; şeker,buz,lego,renkli makarna,poşet,alimınyum folyo,sert-yumuşak yüzeyler,peluşlar,tül,zımpara,bulaşık teli,keçe,kadife,metal,ahşap,taş..
  Oyunlar sırasında bebeğinizin sürekli yanında olmalı,kaşla göz arası bir şeyi yutmamasına özen göstermeli,herşeye dokunmasına teşvik etmelisiniz.Bir anda fazla uyarana maruz kalmadan,oyunları günlere bölerek uygulamanızda fayda var.
  Ben bir kaç günde bir farklı oyunlar deniyorum yakında onlarıda paylaşıcam.
  Evdeki malzemeler ile kolaylıkla hazırlanabilecek oyunlar için size örnek resimler..










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder