8 Ekim 2014 Çarşamba

Sarsılmış Bebek Sendromu !

  Bir anlık sinir ile bebeğinizi sarstınız mı hiç?Aslaaaa.Belkide sakinleşsin diye söyle bi tutup sarstınız?Cık odamı yok.Tamam illa sinire gerek yok,sevmek için sıkı sıkı sarıp sarmalama,hoppidiiii hopbidiiii havaya zıplatma gibi gereksiz aksiyon olan(babam yapmayı çok sever) eylemlerde bulundunuz mu?Bunada hayır demeyin artık aaaa..
  Bebeği bilinçsizce kucağa almak, eğlendirmek için çeşitli akrobatik hareketler yaptırmak,dizde hoplatma,sırta alıp dıgıdıkkk dıgıdıkk ata binmek,gerçekten ata bindirmek,hızlıca dans ettirmek..Aslında çok şey var dikkat etmek gereken.
 “Bebeklerin kollarından veya gövdelerinden tutulup sarsılmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir sendrom olan “Sarsılmış Bebek Sendromu” ölümle dahi sonuçlanabilen beyinsel tahribata yol açabiliyor” 
   Bebek 2 yaş öncesinden konuşması sınırlı olduğu için kendini ağlayarak ifade ediyor. Eğer ebeveyn veya çocuğa bakan kişi ağlamakta olan bir çocuk veya bebek karşısında ne yapacağını bilemiyor ise, bir öfkeye kapılıp yakaladığı gibi bebeği sarsmaya başlıyor ve hatta o sarsma daha da ileri giderek fırlatma ile son bulabiliyor. Dolayısıyla, çok hassas olan beyin o sarsma eylemi sırasında zedeleniyor.
  Sarsılmış Bebek Sendromu'nun bebekte kalıcı beyinsel sorunlar ortaya çıkartabileceği gibi bebekte ani ölümlere de neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Resmiye Oral, aileleri bebeklerini ayakta sallama veya battaniye içinde sallama yönteminden vazgeçmeleri konusunda uyarıyor!!!

Neler yapılmamalı;

•Bebeği ya da küçük çocuğu sevmek maksadıyla sertçe ve üst üste havaya atıp tutmak,

•Çocuğu sırtta ya da omuzda taşırken jogging yapmak,

•Çocuk bir büyüğün dizinde ya da ayağında otururken zıplatmak ya da çocuk ile ata binmek,

•Ayak bileklerinden tutup çocuğu havada döndürmek,

•Çocuğu kollarından tutarak kendi etrafında döndürmek.

•Ağlama nöbeti sırasında çocuğu şiddetli şekilde ayakta sallamak.

Pekiiii nelere sebep oluyor;

•Beyin sarsıntısı
•Omurilik hasarı ve felci
•Körlük ya da göz bozukluğu
•Çeşitli felçler
•Normal gelişimde gecikme,
•Motor gelişimde problem.
•Kırık kemikler
•Çıkmalar
•Zeka geriliği 


  Genç anne babalar,eğitimsiz evebeynler,iş yükü fazla babalar,bebeği kolik olan yada evde çok sayıda çocuğu olan ebeveynlerde öfke faktörü oldukça fazladır.Bu da sarsılmış bebek sendromu riskinin biraz daha artmasına neden olur.Bu nedenle ebeveynlerin mümkün olduğunca kendilerini hazır hissetmeden çocuk sahibi olmamaları, bakabilecekleri kadar çocuk yapmaları, özellikle bebeğin ilk dönemlerinde aileden veya çevreden sosyal destek alabilmeleri istenmeyen durumların oluşması riskini yok etmez,ama azaltır.
   www.dontshake.org sitesinden daha çok bilgi edinebilirsiniz.Komadaki çocukların yada bu sebepten bebeği ölmüş ailelerin hikayelerini paylaşamıyıcam:(( Ama büyüklerimizin biz hep salladık ayol bişicik olmaz laflarına kanmayın! 






* annebebek.com dan alıntı içerir.

6 yorum:

  1. Çok önemli bir konuya parmak basmışsın, Giz. Gerçekten toplumumuzda hatta çocuk bu tip "oyunlar"a maruz bırakılmazsa "aaaa çocuğu sevmeyi bilmiyorsunuz siz" deniyor resmen. Benim annem nörolog, kendisi omuzda bile taşıtmaz bizim bebetoyu. Ne olur ne olmaz, kendini geriye atıverir, bir saniyelik dikkatsizlik der..

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin ve işleyişi...gerçekten mükemmel!Cok severim noroloji makalelerini okumayı. Evet ama hoplatmadan çocuk sevilmiyor maalesef kulturumuzde.Bizler yapmayın dedikçede siz çok biliyorsunuz oluyor..

      Sil
  3. Ben de çocuğumu hoplatıp zıplattırmayanlardanım. Ne olur ne olmaz. Ancak Harvey Karp'ın Mahallenin En Mutlu Bebeği kitabında ağlayan bebeği hızlıca sallayıp kulağına şşşş diyerek sustuğu ve o sallnışın anne karnındakine benzediğini yazmış ve bana da ilginç gelmişti. Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar jale hanım kitabı bende okudum hatta istanbulda seminer vermişti kendisi..ordada özellikle belirtmiş kesinlikle sarsmadan kucakta sıkıca tutup hareket ettirilmeli diye.hatta nasıl yapıldığıyla ilgili videosu vardı doğru yapılsın diye

    YanıtlaSil
  5. Anladım. Tabii ki ikisi farklı şey. Teşekkürler.

    YanıtlaSil